Schmalcz Katalin klinikai szakpszichológus

Schmalcz Katalin felnőtt klinikai, mentálhigiéniai és krízis szakirányú tanácsadó szakpszichológus vagyok. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem 1988-ban okleveles pszichológusként. Klinikus szakképesítésemet 1997-ben a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, tanácsadó szakpszichológusi diplomámat 2016-ban az ELTE-n szereztem. Módszerspecifikus képzettséget analitikusan orientált pszichodinamikus módszerben nyertem, ez képezi munkám keretrendszerét, de más terápiás - elsősorban kognitív - eszközöket is alkalmazok klienseim igényeinek megfelelően. Munkatapasztalataimat a pszichiátriai ellátásban, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál, nevelési tanácsadóban / pedagógia szakszolgálatnál szereztem, az évek alatt minden korosztállyal foglalkoztam.

Elsődleges számomra a humánum, az emberi élet és egyediség tisztelete, az előítéletmentesség. Klienseimhez jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képességgel, empátiával és intuícióval fordulok. A pszichoterápiás és tanácsadási folyamatban a pszichológus és kliense között felépülő speciális kapcsolat gyógyító, megtartó, érzelmileg biztonságot nyújtó, korrigáló erejében hiszek, ahol a folyamat során a múlt traumái és konfliktusai összekapcsolódnak a jelen problémáival, értelmet nyernek és átdolgozódnak. A lelki erőforrások felszabadulnak, az önismeret növekszik, és a személyiség megerősödve új utak felé fordulhat.

Felnőtt pszichoterápiás és tanácsadói gyakorlatom mellett sok tapasztalatom van egyéb területeken, más pszichológiai intervenciós módszerekben is: életvezetési tanácsadás, gyermek és serdülő pszichológiai tanácsadás, szülőkonzultáció, család- és párkonzultáció, nevelési tanácsadás, tanulási nehézség és iskolaérettség kérdései.

Néhány problémakör, amelyben rendelkezésére állok:

  • szorongásos és hangulati problémák;
  • pszichoszomatikus állapotok;
  • identitásproblémák;
  • krízisek, veszteségek, válás, gyász feldolgozása;
  • életvezetési nehézségek, elakadások;
  • kapcsolati problémák;
  • önbizalomhiány, önértékelési problémák, önismeret;
  • gyermeknevelési kérdések, szülő - gyermek viszonyok.