Szőnyi Lídia gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus j.

A pszichológus diplomámat 2011-ben szereztem klinikai és egészségpszichológai szakirányon, 2016-ban pedig pedagógiai szakpszichológusi szakvizsgát tettem. Négy évet dolgoztam pedagógiai szakszolgálatban pszichológusként, a gyermekeim születését követő öt évben pedig óvodapszichológusi tapasztalatot szereztem. Ez az időszak nagyban hozzájárult, hogy megismerjem a gyermekkori és serdülőkori évek sajátosságait, legnagyobb kihívásait, illetve megoldási lehetőségeit. A saját anyaságom és a családokkal folytatott munka egyaránt abban erősített meg, hogy a gyereknevelésben nincsenek mindekire érvényes receptek és útmutatók. Minden család a saját működésének szakértője, amelyhez pszichológusként a fejlődéslélektani ismereteimet, illetve a sok éves intézménypszichológiai és gyermekterápiás tapasztalatomat teszem hozzá, hogy együttes erővel megtaláljuk azt, ami a legjobb a gyermeknek és a családnak. A szülőkkel való közös gondolkozás mellett egyénileg is foglalkozom a gyerekekkel, ahol elfogadó légkörben a játékon, beszélgetésen és meséken keresztül lehetőségük van kifejezni és feldolgozni az érzéseiket, illetve a velük történteket.

A gyermekterápiás munka mellett családterapeutaként is dolgozom. Hiszem, hogy a belső és külső erőforrások számbavétele és támogatása elvezet a változáshoz. A rendszerszemléletű családterápia szerint a családnak sokkal könnyebb változást elérnie, amikor az egész rendszer együtt, közösen tesz a változásért. Ehhez igyekszem olyan biztonságos, megtartó-elfogadó környezet teremteni, ahol a hétköznapok rohanásában megállhatunk, kíváncsi odafordulással és elfogadással rácsodálkozatunk mindarra, ami bennünk és körölöttünk zajlik.

Szívügyem, hogy a lélektan tudományos felismerései eljussanak az emberekhez és jól hasznosítható gyakorlatként támogassák a testi és lelki egészségünk fenntartását. 2017 óta felsőoktatásban pszichológus hallgatókat oktatok, illetve több mint 220 cikkem jelent meg a család, párkapcsolat, gyermeknevelés, valamint a mentális egészség témájában.

Tanulmányok

2020-jelenleg is, Pécsi Tudományegyetem, Gyermek és ifjúsági, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt

2015-2017, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Óvoda- és iskola szakpszichológus

2009-2011, Károli Gáspár Református Egyetem, Okleveles Pszichológus klinikai és egészségpszichológai szakirányon

2006-2009, Károli Gáspár Református Egyetem, Viselkedéselemző

Módszerspecifikus képzések

2022 Pár és családterapeuta

2022 Narratív terápia (1. modul)

2019 Kapcsolatfokuszú korai intervenció tanfolyam

2017 ABA viselkedésterápiás tanfolyam

2009 Bibliodráma önismeret

2009 Fókuszmódszer önismeret