Borderline

A személyiségzavar (és ez a probléma lényege!) nem betegség, hanem állapot, mely hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezelést igényel. A borderline személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez. A személyiségzavar tüneteitől többnyire inkább a beteg családja szenved, állandó gondot jelenthet szűkebb, de akár tágabb környezetének is. Emellett gyakran a beteg is szenvedésként éli meg mindennapjait


Tünetei:

 • Fiatal felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló instabil, interperszonális kapcsolatok, önkép és affektusok, valamint kifejezett impulzivitás mindent átható mintázata, amit az alábbiak közül öt (vagy több) jelez: 
 • kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére 
 • instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok mintázata, melyekre az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző 
 • identitászavar: kifejezetten és tartósan instabil önkép vagy önérték 
 • impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen (költekezés, szex, szerabúzus, gondatlan autóvezetés, falás) 
 • ismétlődő szuicid viselkedés, gesztusok, fenyegetés, önsértő viselkedés 
 • affektív instabilitás a jelentős hangulati reaktivitás következtében (pl.: intenzív epizodikus diszfória, irritábilitás vagy szorongás, mely rendszerint néhány órán át tart és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább) 
 • krónikus üresség érzés 
 • inadekvát intenzív harag vagy a harag kontrollálásának nehézsége (pl.: gyakori dühkitörések, állandó harag, ismétlődő verekedés) átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek. 

A személyiségzavarok felsimerése kezelése klinikai szakpszichológus szaktudását igényli. Hívjon bennünket most segítségért!

Mi fog történni, ha bejelentkezem?

 1. A kapcsolati űrlapon keresztül írhat nekünk
 2. Válaszul egy kérdőívet küldünk Önnek, aminek segítségével kiválasztjuk az Önnek legmegfelelőbb szakembert.
 3. A kérdőív visszaküldése után, néhány órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, és megadjuk Önnek pszichológusa elérhetőségét.
 4. Ha inkább telefonon hívna minket, ezt a +36 30 320 05 97 számon teheti meg hétköznap 9-18h-ig. Ha nem tudjuk felvenni, amint tudjuk visszahívjuk!